Blog

Priamo na pláži a s úžasným výhľadom na Atlantický oceán bola postavená najväčšia sauna na svete. Tylö je hrdé, že mohlo byť súčasťou tohto úžasného projektu. 

Táto obrovská sauna sa nachádza na odľahlej pláži na malom ostrove menom „Sandhornöya“ v severnom Nórsku. Agora má kapacitu až 150 ľudí. Firma Tylö dodala štyri Kastor pece na tuhé palivo, ktoré poskytujú týmto priestorom intenzívnu dávku tepla. Predná stena budovy je v kompletne vyrobená zo skla, čo ponúka ľudom v saune nádherný výhľad na oceán a oblohu.

Agora je súčasťou „SALT“, kultúrnej iniciatívy zameranej na dôraz a zachovanie arktickej kultúry. Keď táto gigantická sauna nie je rozohriata, funguje ako amfiteáter, kde prebiehajú od seminárov a čítaní až po koncerty a divadelné vystúpenia. V interiéry je tiež bar, s kapacitou až do 100 hostí.

Hosťom, ktorí chcú ostať aj cez noc, Tylö odporúča prenajať si jednu z malých ”Njallas” na pláži. Njallas sú hybridy medzi stanom a domom, vyrobené z časti z látky vybavené pecou a skleneným stropom.
Laponský architekt Joar Nango sa inšpiroval starovekými stavebnými praktikami Laponcov, keď navrhoval tieto unikátne malé domčeky. Blízkosť k prírode a umiestnenie pri vode zaručuje nezabudnuteľný zážitok.

Agora Sauna v Salt, Bodø, Norway, (c) Martin Losvik, vďaka www.salted.no